Voor Yarin Jeugdhulp staat maatwerk en doen wat werkt voorop!

Binnen Yarin Jeugdhulp werken wij met bewezen effectieve behandelmethodes. In vrijwel alle gevallen betekent dit dat wij werken met Cognitieve Gedragstherapie (CGT) of Eye Movement Desensitization and Reprocessing, oftewel EMDR.

CGT is een vorm van hulp waarbij wij gedachten en gedrag die problemen in stand houden bespreken. Bij angst weten wij bijvoorbeeld dat vermijding ervoor zorgt dat klachten blijven bestaan. Er ontstaat een wat wij ook wel noemen “angstcirkel”. Wanneer je denkt dat mensen je zullen uitlachen als je een presentatie geeft, dan is het begrijpelijk dat je dit het liefst uit de weg gaat. Dit zorgt er alleen wel voor dat je niet ervaart dat waar je bang voor bent in werkelijkheid niet gebeurt en dat je mogelijkheden hebt om deze situatie het hoofd te bieden. Tussen de behandelsessies door staat oefenen met waar je bang van wordt dan ook centraal. Onderzoek toont aan de CGT een effectieve en over het algemeen een kortdurende behandeling is.

Wilt u meer lezen over CGT? U vindt hieronder een aantal folders van de Vereniging van Gedragstherapie en Cognitieve Therapie

Folder CGT bij overmatig piekeren
Folder CGT bij verlatingsangst
Folder CGT bij sociale angst
Folder CGT bij specifieke fobie
Folder CGT bij ADHD

EMDR  is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. 

Wilt u meer weten over EMDR? Hieronder vindt u een fragment waarin te zien is hoe EMDR in zijn werk gaat bij een jeugdige.